Hos Juhlsen samarbejder vi med Jes Rørbech fra MOMENTO og sammen har vi udarbejdet en artikelserie på 4 artikler om marketing automation og digitalisering af marketing. Dette er artikel nummer 1 i serien, hvor vi giver vi dig et overblik over marketing automation og tendenserne pt.

 

Et par citater fra internationale undersøgelser:

67% of Marketing Leaders currently use a marketing automation Platform. – Salesforce “State of Marketing” (2017)

35,2 % of the respondents said they currently utilize marketing automation. 64,8 % answered that marketing automation isn’t being used yet by their company. – Liana “The Benefits and Challenges of marketing automation” (2017)

 

Men hvad er marketing automation egentlig?

Det er der rigtig mange forskellige holdninger til. Her er vores bud på en definition af marketing automation:

 Marketing automation er alle tiltag, som automatiserer marketingprocesser, der tidligere skulle håndteres manuelt eller slet ikke kunne lade sig gøre.

 

Nogle af de mest udbredte anvendelsesområder er:

 • Automatiserede e-mails, hvor enten de enkelte e-mails sendes automatisk, eller hvor indholdet automatisk tilpasses i forhold til viden om modtagerne.
 • Automatiserede retargeting-annoncer, hvor annoncer og indhold tilpasses automatisk i forhold til viden om de personer, annoncerne målrettes mod – f.eks. på Facebook, Google og andre annoncenetværk.
 • Automatiseret opbygning af annoncemålgrupper via viden om kendte kunder eller besøgende på hjemmesider (LookAlike Audience på Facebook / Similar Audience på Google).
 • Automatisk indkøb af bannerannoncer (Programmatic Advertising / Programmatic Buying).
 • Automatiseret tilpasning af indhold på hjemmesider i forhold til viden om de besøgende – f.eks. anbefalede produkter, tilpasning af overskrifter, billeder eller tekster på udvalgte områder af hjemmesiden.
 • Automatiseret rapportering – f.eks. samling af data fra forskellige kilder i Dashboards eller andre rapporteringsformater, som tidligere skulle samles og opsættes manuelt.
 • Automatiseret flytning af data og tilhørende automatiserede notifikationer på tværs af forskellige systemer – f.eks. via billige online løsninger som Zapier.com og ifttt.com.
 • Automatiseret publicering af indhold på forskellige platforme – f.eks. via Social Media Management-systemer som Hootsuite, Buffer, Falcon og lignende.
 • Chatbots – især simple automatiserede dialoger via Facebook Messenger.

 

Hvorfor er marketing automation interessant?

Også her er der selvfølgelig mange holdninger. De vigtigste årsager til at arbejde med marketing automation:

 • Forbedre kunder og potentielle kunders oplevelse af kommunikation og samhandel med virksomheden, for derigennem at:
  • styrke virksomhedens brand
  • øge effektiviteten af virksomhedens markedsføring, så der genereres flere leads, flere leads konverteres til kunder, flere kunder fastholdes længere, og flere kunder fungerer som ambassadører.
 • Gøre virksomheden og marketingafdelingen mere kundeorienteret:
  • Hvis kommunikation med kunder og potentielle kunder skal automatiseres på en måde, der giver kunderne en bedre oplevelse, så er det nødvendigt at investere mere i indsigt i kundernes adfærd og behov.
  • Seriøst arbejde med kortlægning af kunde-personaer og kunderejser er absolut nødvendigt og vil gøre organisationen mere kundeorienteret.
 • Spare tid på manuelle processer med rapportering og flytning af data mellem systemer.

En international undersøgelse fra Liana Technologies fra 2017 viser da også, at forbedret kundeoplevelse ligger højt på listen over de fordele, som virksomhederne i undersøgelsen ser ved marketing automation.

 

 

Hvordan kommer man i gang – eller kommer videre – med marketing automation?

Stort set alle danske virksomheder arbejder allerede med en eller anden form for marketing automation. Der er dog meget stor forskel på, hvor langt virksomhederne er kommet og derfor også stor forskel på, hvad de lavest hængende frugter for den enkelte virksomhed er fremadrettet.

Rigtig mange virksomheder har allerede den nødvendige teknologi, og selv for de der ikke har, er den tekniske investering den mindste og letteste, sat i forhold til de organisatoriske og strategiske udfordringer.

Langt de fleste starter med automatiserede e-mails, automatiserede retargeting-annoncer og større automatisering af rapporteringen.

Denne form for marketing automation kræver ikke ny organisation eller strategi, markant bedre forståelse for kunderne eller særlige tekniske kompetencer. Desuden kan den slags opgaver let outsources.

Der, hvor de store udfordringer kommer, er når man for alvor ønsker at forbedre kundeoplevelsen ved at give kunderne en mere personlig oplevelse – automatisk.

I langt de fleste danske virksomheder vil det kræve en ny strategi samt tilførsel af nye kompetencer, nye budgetter (større budgetter eller omfordeling), hvis kundeoplevelse, kundeorientering og marketing-effektivitet skal forbedres markant ved hjælp af marketing automation.

Det gælder i øvrigt ikke kun i Danmark, og understøttes af den internationale undersøgelse fra Liana Technologies:

 

 

Derfor ser man også i dag, at de virksomheder, der udnytter mulighederne bedst, er de virksomheder, der først har fået strategien på plads, og derefter har investeret i de nye ressourcer, enten via ansættelse eller outsourcing.

 

Er du klar til næste trin i din brug af marketing automation, så er vi altid klar til en snak – kontakt os på info@juhlsen.com eller 21 37 25 85.

 

Mere inspiration til din marketing automation, e-mail marketing og gamification?

 • Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du, at Juhlsen må kontakte dig pr. e-mail og via sociale medier med inspiration samt tilbud og informationer om Juhlsens produkter. Samtidigt accepterer du også, at vi må behandle dine data for at sende dig så relevant information som muligt. Læs mere om, hvordan vi behandler dine personoplysninger her
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.